Menisküs yırtığı daha çok sporcularda görülse de günlük hayatta her yaştan bireylerde de görülebilir. Diz çökme, ani dönme, spor yaparken zorlama ya da yaşlanmaya bağlı kıkırdak aşınmaları menisküs yırtığına sebep olabilir.
Menisküs, diz eklemlerinin arasındaki C şeklinde bir kıkırdak parçasıdır. Diz eklemini oluşturan uyluk, bacak ve diz kemiğinin eklem yüzleri arasında birleştirici ve koruyucu görev gören güçlü ve esnek bir dokudur. Her dizde biri dizin iç tarafında, diğeri dışında olmak üzere iki adet bulunur. Menisküs, diz üzerine binen ağırlığı dağıtır, diz ekleminin kemikleri arasındaki sürtünmeyi azaltır ve düzgün hareket etmesine yardımcı olur.
Menisküsler, yüklerin daha geniş bir alana yayılmasını ve kıkırdakların yüksek basınçtan korunmasını sağlamaktadır. Ayrıca diz ekleminin stabilitesine katkıda bulunur, eklem sıvısının dağılımını düzenler ve eklem kapsülünün beslenmesine yardımcı olur.
Menisküs yırtıkları, özellikle futbol gibi karşılıklı fiziksel temas, yoğun tekmeleme ve hızlı koşu içerebilen sporların yanı sıra voleybol ve basketbol gibi atlama ve müdahale gerektiren sporlarda yaygın olarak görülür. Menisküs yırtığı birey koşarken aniden yön değiştirdiğinde meydana gelebilir. Birçok vakada ön çapraz bağ yaralanması gibi diğer diz yaralanma türleri ile aynı anda görülür.
Menisküs yırtıkları, hareketli sporların yanı sıra menisküsün yaşla birlikte zayıflaması ve dejenere olması nedeniyle yaşlı bireylerde, özellikle yaşlı sporcularda özellikle görülen bir durumdur. 65 yaş ve üstü bireylerin % 40'ından fazlasında menisküs yırtığı görülebilir.
Menisküs yırtığının tedavisi, yırtığın büyüklüğüne, yerine, tipine ve kişinin yaşam tarzına göre değişir. Bazı durumlarda menisküs yırtığı kendiliğinden iyileşebilir veya ilaç, buz uygulaması, istirahat ve fizik tedavi gibi konservatif yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahalede menisküsün yırtık kısmının çıkarılması (menisektomi) veya menisküsün dikilerek onarılması (menisküs tamiri) yapılabilir.
Menisküs yırtığının iyileşme süresi de tedavi yöntemine göre değişir. Konservatif yöntemlerle tedavi edilen menisküs yırtıklarında iyileşme süresi 4-6 hafta arasında olabilir. Cerrahi müdahale ile tedavi edilen menisküs yırtıklarında ise iyileşme süresi 2-6 ay arasında değişebilir.
Menisküs yırtığı ameliyatı iki şekilde yapılmaktadır. Eğer yırtık menisküsün kanlanmasının az olduğu bölgede ise cerrah menisküs yırtığı olan kısmı tıraşlayarak çıkarır. Eğer yırtık menisküsün kanlanmasının iyi olduğu bölgede ise ve yırtığın büyüklüğü ve çeşidi tamir etmeye uygunsa cerrah yırtık olan kısmı dikerek tamir eder.