Fibromiyalji, yaygın kas-iskelet ağrısı, yorgunluk, uyku ve ruh hali sorunları gibi belirtileri olan kronik bir durumdur. Fibromiyalji tanısı koymak zor olabilir, çünkü belirtileri diğer hastalıklara benzeyebilir ve kesin bir test yoktur. Fibromiyaljinin nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak araştırmalar fibromiyaljisi olan kişilerin ağrıyı hissetme şeklini etkileyen beyin ve omurilikteki bazı değişiklikler olduğunu göstermektedir.
Genel olarak yumuşak doku romatizması ya da kas romatizması olarak bilinse de son çalışmalar artmış sinir sistemi hassasiyeti nedeniyle beynimizin vücuttan gelen sinyalleri doğru analiz edemediği ve sürekli ağrı cevabı olarak bize yansıttığı yönünde bilgiler vermektedir. Bu nedenle fibromiyalji sendromunu sadece kas kaynaklı bir problem olarak düşünmek yetersiz olacaktır.
Yaygın kas ağrıları, vücudun belirli noktalarında aşırı hassasiyet, uyku bozukluğu, dinlenememiş hissetmek, sürekli yorgunluk hali en sık şikâyet edilen konulardır. Fibromiyalji sendromu şiddetli ağrı ve yorgunluk nedeniyle yaşam kalitesini düşürürken, baş ağrısı, bağırsak problemleri, anksiyete, depresyon gibi sorunları da beraberinde getiriyor.
Fibromiyalji sendromu her yaşta ve cinsiyette görülebilir, ancak en sık 20-50 yaş arası kadınlarda ortaya çıkar. Kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha fazla görülmektedir.
Fibromiyalji atakları, fibromiyalji belirtilerinin şiddetinin artması ve kişinin günlük aktivitelerini kısıtlaması durumudur. Fibromiyalji atakları ne kadar sürer sorusunun net bir cevabı yoktur, çünkü her kişide farklı şekilde seyredebilir.
Fibromiyalji kompleks bir durumdur. Kesin bir çözümü olmamakla birlikte şikayetleri azaltıp kontrol altına almak mümkündür. Sabırla devam eden ve bunun üstesinden gelmekte kararlı olan kişilerde şikayetler sıfırlanabilir. Böylece kişi aktif ve sosyal bir hayat yaşayabilir. Her kişi farklı olduğundan her kişinin süreci ve programı da farklılık gösterir.
Fibromiyalji hastalarının yaşam kalitesini artırmak için semptomların kontrol altına alınması gerekmektedir. Bu amaçla ilaç tedavisi, fizyoterapi, manuel terapi, kuru iğneleme, egzersiz, stres yönetimi, beslenme düzenlenmesi, psikoterapi gibi çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.
Fibromiyaljiden tamamen korunmanın bir yolu yoktur, ancak semptomları tetikleyebilecek faktörlerden kaçınarak veya bunlarla başa çıkarak krizleri önlemeye çalışabilirsiniz. Kendinize iyi bakmak, düzenli egzersiz yapmak, yeterli uyumak, sağlıklı beslenmek ve doktorunuzla iş birliği yapmak fibromiyaljiden korunmanın en iyi yollarındandır.
Fibromiyalji egzersizleri kişiye özel olarak belirlenmelidir. Genel olarak, düşük etkili aerobik egzersizler (yürüyüş, bisiklet sürme, yüzme vb.), kuvvet antrenmanları ve esneme egzersizleri fibromiyalji için önerilir. Egzersize başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız. Fizyoterapist eşliğinde egzersizleri yapmanız ağrı atakları yaşamanızı engeller. Egzersiz programınızı yavaş yavaş başlatmalı ve artırmalısınız. Egzersiz yaparken ağrınızı dinlemeli ve kendinizi zorlamamalısınız. Egzersizden sonra dinlenmeli ve bol su içmelisiniz. Egzersiz yapmanın faydalarını görmek için düzenli ve istikrarlı olmalısınız.